ЖИТЕЛИТЕ НА ОСТРОВОТ ГОЗО И МАЛТЕЖАНИТЕ ВООПШТО ЈА ПРИГОТВУВААТ БАРЕМ ЕДНАШ ВО НЕДЕЛАТА. РЕЦЕПТОТ ЗА КОМПИР-МАНЏА СО ЗАЈАЧКО МЕСО Е МНОГУ СТАР, УШТЕ ОД ВРЕМЕТО НА ВИТЕЗИТЕ. ОБИЧНО СЕ ВРЗУВА СО ВЛАДЕЕЊЕТО НА ЈОВАН, КОЈ ПОДОЦНА ЦРКВАТА ГО ПРОГЛАСИЛА ЗА СВЕТ ЧОВЕК. ДОСТА ЧЕСТО СЕ ПОДГОТВУВАЛА ВО ЗНАК НА НЕЗАДОВОЛСТВО ПРОТИВ ЗАБРАНАТА ЗА ЛОВ НА ЗАЈАЦИ
СОСТОЈКИ:
1 ЗАЈАК (ОКОЛУ 1,5 КГ) |
НАЧИН НА ПРИГОТВУВАЊЕ:
ИСЕЧЕТЕ ГО ЗАЈАЧКОТО МЕСО НА ПАРЧИЊА (СРЕДНИ ПО ГОЛЕМИНА) И СТАВЕТЕ ГО ВО МАРИНАДА (ЛУК, ВИНО, ЦРН ПИПЕР, СОЛ). НЕКА ОТСТОИ НЕКОЛКУ ЧАСА, МОЖЕ И ПРЕКУ НОЌ. ПОТОА, ВО ТЕНЏЕРЕ СИПЕТЕ ГО МАСЛИНОВОТО МАСЛО И ПРОПРЖЕТЕ ГО МЕСОТО КОЛКУ ДА ПОРУМЕНИ. ДОДАЈТЕ ГО ЗЕЛЕНЧУКОТ (КРОМИДОТ, ДОМАТИТЕ, КОМПИРИТЕ, МОРКОВИТЕ – ПРЕТХОДНО ИЗЛУПЕНИ, ПА ИСЕЧКАНИ). ОДОЗГОРА ПРЕЛИЈТЕ ГО СО ПОЛОВИНА ОД МАРИНАДАТА И ОСТАВЕТЕ ГО ДА ЗОВРИЕ, 15-ТИНА МИНУТИ. ВО МЕЃУВРЕМЕ, ДОДАЈТЕ ЈА И ДОМАТНАТА ПАСТА. ВО ТЕНЏЕРЕТО ИСТУРЕТЕ ГО ОСТАТОКОТ ОД ВИНОТО, СТАВЕТЕ ГИ ЛОВОРОВИТЕ ЛИВЧИЊА, ГРАШОКОТ, А ДОКОЛКУ САКАТЕ, МОЖЕТЕ И БУБРЕЖИЊАТА И ДРОБОТ. НЕКА СЕ КРЧКА 2 ЧАСА НА ЛЕСЕН ОГАН – ПОЛЕКА. ГУСТИНАТА Е ВАШ ИЗБОР. АКО САКАТЕ МАНЏАТА ДА БИДЕ ПОРЕТКА, ВО НЕА ДОДАЈТЕ ВИНО.