ГОТВИМЕ СО ФИЧО-Рижото фунги

05/04/2024

Состојки и сос:

• 20 гр. Кромид
• 80гр. Свежи печурки
• 120 гр. Carnaroli ориз
• 30 мл. Бело вино или Просеко
• 75 гр. Пармезан
• 30 гр. Путер
• 20 гр. Паста од црн тартуф

 

 

Подготовка:

 

Најпрвин кромидот се сечка ситно и се пропржува во тава на малку маслиново масло. Откако ќе добие стаклест изглед се додава оризот и печурките и се пропржуваат заедно. Се додава бело вино (или Просеко), убаво се промешува додека алкохолот да испари и се додава, кутлача по кутлача, бујон. При крај се додаваат путерот и пармезанот и интензивно се меша, постапката се повторува додека не добиете густа кашеста смеса. Пред крај се додава тартуфа (крем од црн тартуф) и се соединува. Густината на крај ја подесувате со пармезанот. Бидете внимателни, секое рижото се згуснува со ладење.

 

Добар апетит!

ПОВРЗАНИ СТАТИИ

Преглед на приватност

Оваа веб-локација користи колачиња за да можеме да ви го обезбедиме најдоброто можно корисничко искуство. Информациите за колачињата се зачувуваат во вашиот прелистувач и извршуваат функции како што се ве препознаваат кога ќе се вратите на нашата веб-локација и му помагаат на нашиот тим да разбере кои делови од веб-локацијата ви се најинтересни и корисни.